Symfonie orkesten vinden we voornamelijk in Europa, Rusland en Amerika, maar ook in Afrika staat de tijd niet stil. Langzaamaan komen eveneens op dit continent de symfonie orkesten van de grond. Dit keer gaan we naar de Egyptische hoofdstad Caïro. Daar bevindt zich sinds 1959 het Caïro Symfonie Orkest.

Franz Litschauer

De oprichter was overigens niet een Egyptenaar, maar de Oostenrijkse orkestleider Franz Litschauer (1903-1972), die in 1946 reeds het Weens Kamerorkest had gesticht. Litschauer was zowel dirigent als componist. Vanaf 1953 was hij steeds meer werkzaam in het buitenland, en in 1956 begon hij zijn loopbaan als dirigent in Caïro en vestigde het Caïro Symfonie Orkest. Mits 1959 werd Litschauer opgevolgd door de Joegoslavische Serbs Gika Zdravkovitch, omdat Litschauer naar Athene vertrok.

Youssef El-Sisi

In 1960 nam Dushan Miladinovitch de taak over van Zdravkovitch en was dirigent van het orkest tot in 1963. Daarna werd het dirigentenstokje overgegeven aan orkestleiders uit het land zelf. De eerste Egyptische dirigent was Ahmed Ebeid, wie later werd opgevolgd door Youssef El-Sisi (1935-2000). El-Sisi studeerde vanaf 1961 aan de Weense Muziek Academie en werd opgeleid door de Oostenrijkse dirigent van Hongaarse komaf Hans Swarowsky. Nadat El-Sisi was afgestudeerd, keerde hij in 1965 terug naar Caïro, alwaar hij de taak van hoofddirigent van het Caïro Symfonie Orkest op zich nam. Dankzij El-Sisi werd de klassieke muziek in Egypte voor een breder publiek toegankelijk, omdat hij in de zomermaanden openluchtconcerten in Caïro had georganiseerd. Onder zijn leiding begon het Caïro Symfonie Orkest tevens concerten te geven buiten Caïro, zoals in Alexandrië.

Ahmed El-Saedi

De in 1947 geboren Ahmed El-Saedi is de huidige orkestleider van het Caïro Symfonie Orkest. Reeds in 1963 begon hij privélessen in muziek te volgen en in de periode 1968-1971 studeerde hij muziek en piano aan The Conservatory of the Academy of Arts in Caïro, met uitmuntende resultaten. Daarna studeerde hij verder aan het Tchaikovsky Staatsconservatorium van Moskou en vervolgde zijn studie in Wenen, waar hij afstudeerde als dirigent en als componist. In 1981 begon hij zijn carrière bij het Caïro Symfonie Orkest, eerst als gast-dirigent en later als assistent-orkestleider. Vanaf 1993 was hij hoofddirigent van het orkest. Na een periode van tien glorieuze jaren verliet hij in 2003 het orkest, om in 2014 voorgoed terug te komen als orkestleider. Maestro El-Saedi heeft het Caïro Symfonie Orkest definitief internationale bekendheid gegeven.

“60 Years of Devotion and Excellence”

Naar aanleiding van het 60-jarige bestaan van het Caïro Symfonie Orkest werd vorig jaar een concert gegeven in het Caïro Opera House. “60 jaren van devotie en excellentie” werden gevierd met Arabische koffie, heerlijke cijfertaarten, die we in Nederland online kunnen bestellen bij https://www.jeeigentaart.nl/, halal-wijn en andere halal-lekkernijen. Ook werd tijdens dit concert stilgestaan bij het feit dat het 125 jaar geleden was dat Tchaikovsky is heengegaan. Inmiddels is het 61e seizoen van start gegaan en staan er weer diverse concerten op het programma.