Het Teheran Symfonie Orkest is het grootste symfonieorkest in Iran. Het orkest is opgericht in 1933 als het Stedelijk Symfonie Orkest door Gholamhosseyn Minbashian. In 1946 kreeg het orkest haar huidige naam en vorm onder leiding van Parviz Mahmoud, die zowel componist als orkestleider was. Sedertdien heeft het Teheran Symfonie Orkest een groot aantal orkestleiders gehad. Tegenwoordig wordt het orkest gedirigeerd door Shahrdad Rouhani.

De glorieuze jaren

De eerste decennia van het Teheran Symfonie Orkest kunnen worden omschreven als de bloeiende en meest voorspoedige jaren van het orkest. In 1948 nam Rouben Gregorian de taak van orkestleider over van Parviz Mahmoud, en in 1952 werd deze functie overgedragen aan Morteza Hannaneh. Hannaneh was een voormalig student van Mahmoud aan het Teheran Conservatorium waaraan Mahmoud enige jaren verbonden was als leraar en directeur. Hannaneh was naast orkestleider ook hoornist en componist. Hij was de eerste (klassieke) componist die filmmuziek voor de Iraanse cinema componeerde, zoals Ralph Lauren klassieke kleding ontwierp die elk jaar opnieuw trendy is en bij Kids brand store online verkrijgbaar is. Na Hanneneh werd het dirigentenstokje overhandigd aan Haymo Taeuber die daarna in 1960 is opgevolgd door Heshmat Sanjari. Sanjari studeerde af als violist aan het Teheran Conservatorium en heeft daarna enige tijd aan de Weense Muziek Academie gestudeerd. Voorts studeerde hij Perzische klassieke muziek bij de befaamde Iraanse tärspeler en componist Ali-Naqi Vaziri. Maestro Sanjari heeft het Teheran Symfonie Orkest gedirigeerd tot in 1971. In die periode maakten beroemdheden als de Amerikaanse Isaac Stern en Yehudi Menuhin ook deel uit van het orkest. In 1972 werd de taak van orkestleider overgedragen aan Farhad Meshkat, die deze functie bekleedde tot in 1979 toen de Iraanse Revolutie uitbrak.

Het post-revolutionaire tijdperk

De Islamitische Revolutie in Iran en de restricties die daaruit voort vloeiden hebben het Teheran Symfonie Orkest geen goed gedaan. De hervormingen die door de nieuwe regering onder leiding van Khomeini werden doorgevoerd hadden tot gevolg dat Westerse invloeden zoveel mogelijk op afstand moesten worden gehouden omdat deze invloeden desastreus zouden zijn voor het naleven van de islamitische principes. Muziek werd gezien als stoorzender tussen God en de mens en daarom afkeurenswaardig. Het Teheran Symfonie Orkest heeft in de tien jaren na de revolutie maar enkele keren een concert mogen geven. Tot op heden is daar geen verandering in geweest.

Shahrdad Rouhani

Sinds augustus 2016 is Shahrdad Rouhani de orkestleider van het Teheran Symfonie Orkest. Hij komt uit een zeer muzikale familie en reeds als 10-jarige bezocht hij het Perzische Nationale Muziek Conservatorium van Teheran. Naast zijn werkzaamheden als orkestleider is Rouhani ook violist, pianist en componist. Hij is bekend geworden door zijn artistieke bijdrage als leider en organisator van het wereldberoemde Yanni Live at the Acropolis concert in 1993. Onder leiding van de virtuoze Shahrdad lijkt het erop dat de toekomst er voor het Teheran Symfonie Orkest weer wat rooskleuriger uitziet. In 2018 is het orkest op concert geweest in Rusland in het kader van de FIFA World Cup en in eigen land wordt er ook weer met enige regelmaat een concert gegeven.