Het Symfonieorkest van de Beierse omroep is een radio orkest. Naast voornamelijk radio optredens spelen ze ook in het ‘Philharmonie am Gasteig’ en de ‘Herkulessaal’ in het ‘Residenz’.

Het orkest ontstond in 1949 rondom de leden van een eerder radio orkest. Eugen Jochum nam de leiding op zich en gaf leiding aan het orkest tot 1960. Na hem nam Rafael Kubelík van 1961 tot

1979 de leiding over. In 1983 kreeg Sir Colin Davis de leiding tot aan 1992. Zijn opvolger was Lorin Maazel, die de leiding had van 1993 tot 2002. In 2003 trad de huidige chef-dirigent toe Mariss Jansons. Jansons maakt zich sterk voor een nieuwe concerthal voor het orkest, maar tot op heden zonder succes.

In 2006 kreeg het orkest een Grammy Award voor het beste orkest optreden. De Grammy was toegekend voor de opnamen van de 13e Symfonie van Shostakovich. Momenteel heeft het orkest een eigen platenlabel: Beierse omroep-Klassiek. Het orkest speelt onder andere muziek van de Weense klassieken, Romantiek en eigentijdse muziek. Ook voor radio- en televisieopnamen, cd-opnamen en opera’s wordt het orkest regelmatig ingehuurd, vaak samen met het koor van de Beierse omroep.