Sino-British Club was een in 1946 opgerichte organisatie, gericht op het bevorderen van de harmonie tussen verschillende groepen in Hong Kong (met name Brits en inheems Chinees), door middel van culturele activiteiten. Onder de club werden verschillende groepen gevonden, waaronder film en muziek. In 1947 stelde Anthony Braga, één van de leiders van de muziekgroep van de Sino-Britse Club, voor om een symfonieorkest te vormen om instrumentalisten in de stad te verzamelen en muzikale prestaties te leveren aan de burgers.

Solomon Bard, een violist die net zijn medische graad in het Verenigd Koninkrijk had afgerond, keerde in het najaar van 1947 terug naar Hong Kong en werd door Braga uitgenodigd als dirigent van het orkest. Bard nam het orkest over en voerde zijn debuutuitvoeringen uit op 30 april 1948 in het St. Stephen’s Girls ‘College. In 1957 besloten leden van het orkest om de groep te scheiden van de Sino-Britse Club. Als een onafhankelijke organisatie werd het orkest het Hong Kong Filharmonisch Orkest genoemd. In 1974 werd het Hong Kong Filharmonisch het eerste professionele orkest in Hong Kong.

In februari 1986 maakte het orkest haar debuuttocht door verschillende steden in de Volksrepubliek China, met dirigent Kenneth Schermerhorn. In 1995 had ze haar Noord-Amerikaanse tour en in 2003 haar Europese debuut.