Het Weens Filharmonisch orkest is teven het orkest van de Weense Staatsopera, onder de naam Orchester der Wiener Staatsoper. In 1842 ontstond het orkest met een Filharmonisch Academie onder leiding van Otto Nicolai. Onder leiding van Hans Richter, Gustav Mahler, Richard Strauss, Bruno Walter, Clemens Krauss en Wilhelm Furtwängler steeg het niveau van het orkest tot ongekende hoogten. Opvallend is dat na 1933 het orkest geen chef-dirigent meer gekend heeft. Enkele belangrijke dirigenten na 1933 waren onder andere Herbert von Karajan, Josef Krips, Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Karl Böhm en Bernard Haitink.

Om toe te mogen treden tot het orkest moet een muzikant eerst drie jaar gespeeld hebben in het orkest van de Weense Staatsopera. Vervolgens stemmen de leden of een aspirant lid mag toetreden tot het Weens Filharmonisch orkest. Tot het orkest mochten tot niet zo lang geleden geen vrouwen toetreden, echter sinds 2008 vervult een vrouw de positie van eerste concertmeester. Typisch is de Duitse opstelling van het orkest, intense klank van de violen en de ietwat laag gestemde hobo. Het orkest maakt vele geluidsopnamen in de fameuze Großer Saal van de Wiener Musikverein.

Op 31 december 1939 stelde Clemens Krauss de traditie van de Nieuwjaarsconcerten in. De muziek van en rond de componistenfamilie Strauss staat hierin altijd centraal. Sinds wereldwijde televisie uitzendingen van het concert in meer dan 40 landen, kijken jaarlijks ongeveer een miljard kijkers naar dit concert. Onder leiding van Bruno Walter werd Mahlers ‘Das Lied von der Erde’ opgenomen in 1937. Dit is de eerste opname van het Weens Filharmonisch orkest. Bijzonder is dat Het ‘Neujahrskonzert 2016’ (Nieuwjaarsconcert van 2016) uitgebracht op dvd in totaal 5 weken op de eerste plaats in de hitnotering van dvd’s te vinden was. Samen met het Koninklijk Concertgebouworkest en Het Berlijn Filharmonisch, maakt het Weens Filharmonisch deel uit van de absolute wereld top.