Het West-Eastern Divan Orkest is een jeugdorkest in Sevilla, Spanje, bestaande uit muzikanten uit landen in het Midden-Oosten, van Egyptische, Iraanse, Israëlische, Jordaanse, Libanese, Palestijnse, Syrische en Spaanse afkomst. Het orkest wil laten zien dat muziek mensen verbind en kan samenbrengen, ook wanneer dat op het eerste gezicht onmogelijk lijkt (Arabieren en Joden).

De Argentijns-Israëlische dirigent Daniel Barenboim en de overleden Palestijns-Amerikaanse academicus Edward Said richtten het orkest in 1999 op, en noemden het ensemble naar een bloemlezing van gedichten van Johann Wolfgang von Goethe. De eerste orkestworkshop was in 1999 in Weimar, Duitsland nadat de organisatie meer dan 200 aanvragen van Arabische muziekstudenten had ontvangen. Barenboim heeft ook interesse getoond in muzikanten uit Iran (een niet-Arabisch land maar in conflict met Israël), en verdeelt elk jaar drie stoelen voor Iraanse muzikanten om in het orkest te spelen.

In 2016 benoemde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, het orkest tot een wereldwijde pleitbezorger voor cultureel begrip van de Verenigde Naties, en prees de orkestdrift voor vrede en eenheid. In 2016 werd de Barenboim-Said Akademie opgericht in Berlijn, als een door de staat geaccrediteerd conservatorium met Bachelor of Music degrees en Artist Diplomas. De Akademie, wiens president Daniel Barenboim is, is gebaseerd op de grondleggers van het West-Oosterse Divan Orkest. Het orkest heeft over de hele wereld opgetreden en heeft een jaarlijkse zomerschool in Sevilla. Sinds 2002 hebben de ‘Junta de Andalucía’ (regionale regering van Andalusië) en een particuliere stichting de basis gelegd voor het ensemble in Sevilla. Jonge musici uit Spanje nemen nu ook deel aan het orkest.

De West-Eastern Divan Workshop vindt elke zomer gedurende verschillende weken plaats in Andalusië. Zodra de werkperiode voorbij is, begint de concerttour van het West-Eastern Divan Orkest. Het orkest heeft sinds zijn oprichting verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Concínecipe de Asturias concord award in 2002 voor Said en Barenboim, en de Premium Imperiale uitgereikt door de Japan Arts Association.