Het muziekstuk ‘De Vuurvogel’ is een van de meest opmerkelijke meesterwerken van de Russische componist Igor Stravinsky (1882-1971), die dit werk in 1910 voltooide. De Vuurvogel is eigenlijk een ballet, gebaseerd op Russische overleveringen, dat uit een groot aantal fragmenten bestaat. Zowel de volkslegende als de muzikale compositie van Stravinsky gaan vergezeld van een spanningsboog, die eindigt in een gelukkige afloop.

Muzikale uitvoeringen

Ofschoon het hier om een ballet gaat, is het vooral de muzikale compositie die nog steeds door diverse symfonie-orkesten uitgevoerd wordt. Veel van deze grandioze voorstellingen zijn destijds gefilmd en zijn nu terug te vinden op onder meer het YouTube-kanaal. Een refurbished macbook pro maakt het mogelijk om – waar dan ook – van deze muziekvoorstellingen te genieten. Zo heeft het Weens Philharmonisch Orkest het muziekstuk gespeeld tijdens het Salzburg Festival 2000. Maar ook het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft in 2015 een concert gegeven waarin deze compositie vertolkt werd. Het muzikale meesterwerk werd vorig jaar uitgevoerd door het Cairo Symfonie Orkest, een voorstelling die plaatsvond in het Caïro Opera House.

Russisch ballet

Nadat het muziekstuk voor het ballet ‘De Vuurvogel’ was afgerond, componeerde Stravinsky in de periode 1910-1911 de muziek voor het ballet ‘Petruschka’, dat in 2010 door het Berlijns Philharmonisch Orkest ten uitvoer werd gebracht. Zijn derde ballet ‘Le Sacre du Printemps’ werd in 1913 voltooid. Dit muziekstuk werd in 2012 opgevoerd door het Nederlands Studentenorkest dat plaatsvond in het concertgebouw De Doelen te Rotterdam.