Voor mensen die van klassieke muziek houden is een avondje naar het theater om te luisteren naar een symfonieorkest, een opera of een musical te bewonderen een genot.

Niet alleen de muziek speelt hierbij een belangrijke rol. In het theater wordt ook een bepaalde sfeer gecreëerd. Professionals creëren deze sfeer door middel van de aankleding van het interieur en door middel van de kledij van de artiesten.

Historische atmosfeer

De sfeer tijdens deze evenementen is het best te omschrijven als historisch. Er wordt gebruik gemaakt van klederdracht uit vervlogen tijden waardoor de kijker zich in een andere eeuw waant. De meeste theatergebouwen zijn monumentale panden met een prachtige uitstraling.

Als bezoeker zul je hierdoor gestimuleerd worden om ook netjes gekleed voor de dag te komen. In het publiek zijn er meer dames met mooie jurken aanwezig dan in een spijkerbroek. Ook mannen dragen vaak nette kleding tijdens een avond in het theater.

Hoe de muzikanten gekleed gaan is afhankelijk van het thema van de voorstelling. Bij moderne musicals zal er wat vlottere kleding gedragen worden dan bij traditionele voorstellingen.

Opera’s zijn ontstaan in de 16de eeuw en hierbij gaat het meestal om nagespeelde drama’s met opvallende kostuums. Aan de kostuums kun je meteen merken welke rol de betreffende zanger of zangeres vertegenwoordigt.

Zeker is dat er aan kledij veel aandacht wordt besteed door stylisten en ontwerpers. Ook bij online festivals met betrekking tot klassieke muziek, is de kledij een belangrijk onderdeel van het geheel. In één blik is aan de kledij te zien in welk tijdperk de voorstelling zich afspeelt en om welke doelgroep het gaat. Toen er nog grote verschillen tussen diverse maatschappelijke klassen waren, zag je dit terug in de kleding. Om deze sfeer na te bootsen in een theater worden deze verschillen geaccentueerd.

Wanneer het om een symfonieorkest gaat, zal erop gelet worden dat het orkest eruit ziet als één geheel. Als alle leden gewoon wat aan zouden trekken zonder dit op elkaar af te stemmen, is de kans namelijk groot dat het er erg rommelig en onverzorgd uitziet. Al dit soort details beïnvloedt het kijk- en luisterplezier van de bezoekers.

De leden van een symfonieorkest zijn over het algemeen gekleed in stijlvolle pakken en elegante jurken in onopvallende, donkere kleuren zoals zwart of grijs.

Mensen betalen behoorlijk veel geld voor een kaartje en de verwachtingen zijn vaak hoog. De sfeer wordt geassocieerd met kwaliteit. Het moet bij voorkeur chique en mysterieus aanvoelen. Dit wordt bereikt door de aankleding van het geheel. Maandenlang wordt hier heel hard aan gewerkt door stylisten en decorontwerpers die met elkaar samenwerken om een fantastische productie tot stand te brengen.

Om bezoekers een onvergetelijke avond te bezorgen waar ze nog lang over zullen vertellen, zijn deze randvoorwaarden minstens net zo belangrijk als de muziek zelf. Dit zorgt namelijk duidelijk voor een meerwaarde boven het thuis de muziek aanzetten en er op de bank naar luisteren.