Een symfonieorkest behelst veel meer dan een enthousiaste dirigent met een groep virtuoze muzikanten die de sterren van de hemel spelen. Er zit namelijk een hele organisatie achter, waarvan het gros van de theaterbezoekers geen flauw benul heeft. Deze organisatie zorgt ervoor dat het symfonieorkest regelmatig gecontracteerd wordt zodat er een reeks van muziekvoorstellingen gegeven kunnen worden. Uiteraard dient ook het publiek op de hoogte te worden gebracht – en gehouden – van de optredens die zullen gaan plaatsvinden. Kortom, een manager die de marketing en de omzet van een symfonieorkest beheert en coördineert is goud waard.

CRM-software

De meeste managers die dit soort zaken regelen voor de symfonieorkesten in Nederland beschikken tegenwoordig over CRM-software, waarmee de organisatiewerkzaamheden op een prettige manier worden ondersteund. De CRM betekenis voor een symfonieorkest is dan ook enorm. Managers die gebruikmaken van dit beproefde systeem zijn over het algemeen zeer enthousiast over deze software: de contactgegevens van de diverse nationale én internationale podia, sponsoren en (vaste) klanten zijn gemakkelijk terug te vinden in het systeem. Tijd verspillen met het zoeken naar de juiste gegevens behoort dan ook voorgoed tot het verleden.

Professioneel in alle opzichten

Zowel de dirigenten als de muzikanten die deel uitmaken van een symfonieorkest hebben in de meeste gevallen een gedegen opleiding gevolgd aan één van de conservatoria die de wereld rijk is. Kortom, een symfonieorkest bestaat uit professionals die de muzikale meesterwerken van beroemde componisten als Igor Stravinsky en Béla Bartók op voortreffelijke wijze weten te vertolken. Onnodig te zeggen dat een dergelijk vakkundig muziekgezelschap gebaat is bij een professionele organisatie. Elke manager doet dan ook zijn of haar uiterste best om de geplande muziekvoorstellingen zo goed mogelijk te laten verlopen, waarbij het uiteraard de bedoeling is dat de zalen iedere keer volgeboekt zijn. Met behulp van het overzichtelijke CRM-systeem is dit een stuk eenvoudiger te realiseren.