Wanneer je in een symfonieorkest speelt, zul je regelmatig samen met de andere orkestleden repeteren in een gebouw dat daarvoor bestemd is. Toch is het ook fijn om in de vertrouwde omgeving van je eigen huis te oefenen. Misschien in je eentje dat lastige stuk goed onder de knie krijgen, of voor bekenden een miniconcertje thuis geven om zo te repeteren en feedback van luisteraars te krijgen. En als je thuis muziek wilt maken, is het verstandig om speciaal hiervoor een ruimte in te richten.

Rekening houden met geluidsoverlast

Akoestiek in een ruimte is erg belangrijk bij het bespelen van instrumenten. Een sisal vloerkleed is gemaakt van natuurlijke vezels en neemt geluid op. Dit maakt een sisal vloerkleed een ideale geluiddemper als je benedenburen hebt of als je met meerdere mensen in een huis woont. Je wilt natuurlijk niet dat er mensen komen klagen terwijl je lekker muziek aan het maken bent!

Je kunt een sisal vloerkleed in allerlei verschillende maten en diverse kleuren kopen, dus het is niet moeilijk om er eentje te vinden dat geschikt is voor jouw kamer. Tevens is een sisal vloerkleed gemaakt van erg duurzaam materiaal, zodat het jaren meegaat.

Neem het geluid op om te controleren hoe het klinkt

Met name wanneer je helemaal alleen thuis repeteert, is het aan te raden om opnames te maken. Je kunt dan later zelf terug luisteren hoe het klinkt en naar aanleiding daarvan beoordelen of dit te maken heeft met de akoestiek, het instrument of jouw speelwijze. Het is uiteraard ook verstandig om je docent of orkestleider naar de opnames te laten luisteren. Als je teveel alleen oefent, bestaat het gevaar namelijk dat je jezelf iets foutief aanleert. Om dit te voorkomen is terugkoppeling van anderen belangrijk.

Interieur van de repeteerkamer

Voor medebewoners en buren is een goed geïsoleerde kamer een groot voordeel. Maar ook voor jezelf is het van belang dat je voldoende aandacht besteed aan verschillende aspecten in de kamer.

Zorg voor een gemakkelijke houding. Indien je zittend speelt, schaf dan een stoel of kruk aan waar je perfect op zit tijdens het spelen. Op het moment dat je niet gemakkelijk zit, zal dit je speelplezier bederven, waardoor je minder vaak geneigd bent om thuis te repeteren.

Voor eventuele toehoorders is het ook erg prettig als ze comfortabel kunnen zitten terwijl ze van je muziek genieten. Denk daarbij ook aan de juiste positie ten opzichte van jezelf. De kamer moet voor jou rust en warmte uitstralen zodat je jezelf helemaal op je gemak voelt. Naast het mooie sisal vloerkleed in je favoriete kleur, kies je daarom ook de gordijnen en de wanddecoratie met zorg uit. Een te drukke kamer zal invloed hebben op je stemming en kan je onrustig maken waardoor je meer fouten maakt.