In Nederland zijn er een aantal professionele symfonieorkesten waarvan de meesten al in de vorige eeuw zijn opgericht. Daarnaast zijn er behoorlijk veel amateurorkesten en jeugdorkesten. De meeste professionele orkesten uit Nederland hebben hun thuisbasis in Amsterdam.

De rol van de dirigent

Symfonieorkesten treden op in concertzalen en begeleiden opera’s met klassieke muziek. De dirigent speelt een belangrijke rol in een orkest. Deze staat voor het orkest en geeft aanwijzingen tijdens het muziekstuk. Vanaf deze positie geeft de dirigent de maat aan die door de muzikanten gevolgd dient te worden. Hiermee stimuleert hij of zij de orkestleden om emotie in hun spel te leggen. Gedurende het concert staat de dirigent de gehele tijd en beweegt voortdurend. Daarom is het van belang dat de dirigent een perfect passende schoen draagt en over een goede conditie beschikt. Verder dient een dirigent er representatief uit te zien omdat hij of zij het gezicht van het orkest is. Enkele beroemde Nederlandse dirigenten zijn:

Samenstelling van een symfonieorkest

De grootte van een symfonieorkest kan variëren maar heeft over het algemeen minimaal veertig leden. Er wordt muziek gemaakt met blaas-, strijk-, en slaginstrumenten al dan niet aangevuld met

harp en piano. Er wordt in principe een vaste

opstelling gehanteerd welke soms aangepast moet worden aan de concertzaal waarin gespeeld wordt. De musici met strijkinstrumenten zitten doorgaans vooraan en diegene die slaginstrumenten bespelen achteraan.

Spelen in een symfonieorkest

In een groot aantal van de Nederlandse steden zijn jeugdorkesten en studentenorkesten. Een kind met talent kan al vanaf acht jaar lid worden van een symfonieorkest. Om lid te kunnen worden moet een kind wel minstens één jaar muzieklessen hebben gevolgd met betrekking tot het bespelen van een bepaald instrument.

Meespelen in een symfonieorkest is hard werken en veel repeteren maar tegelijkertijd is het ook een leuke manier om nieuwe vrienden te maken en samen plezier te beleven aan het maken van muziek.

Bij professionele symfonieorkesten komt men terecht door middel van vacatures en naar aanleiding daarvan doet men auditie. De studenten en amateur orkesten bieden over het algemeen vrijblijvend een aantal repetities mee te spelen. Naar aanleiding daarvan kan dan van beiden kanten worden gekeken of orkest en muzikant bij elkaar passen.

Tijdens de repetities bereiden de leden zich voor op de te geven concerten.

De meeste symfonieorkesten treden minimaal één a twee keer per op in een concertzaal. Daarnaast is het ook mogelijk om een symfonieorkest in te huren voor bijvoorbeeld een dorpsevenement, een bedrijfsfeest of een nieuwjaarsconcert. Tegenwoordig spelen symfonieorkesten niet meer alleen klassieke muziek maar ook eigentijdse muziek. De symfonieorkesten van hoog niveau treden in heel Europa op. Als lid van zo’n symfonieorkest kan het dus gebeuren dat je regelmatig op tournee gaat.